fredag 30. oktober 2009

Viktigheten av kalibrering i film og kringkasting

Standarden for fargetemperatur, metning og sortnivå går tilbake så langt som de første fargefilmene og fargesendingene, og ble etablert for å sikre at alle ledd i kjeden fra kamerakontroll til sendekontroll og mastering så det samme bildet. SMPTE Color Bar test bilde er velkjent i hele industrien, og ble lagt før sendinger og på begynnelsen av tape/filmrull for at den som fikk tilsendt materialet kunne korrigere eventuelle feil og avvik i signalvei og utstyr.

Men det hjelper lite dersom den skjermen og applikasjonen du jobber på avviker fra standarden. Resultatet blir at det du sender videre ikke ser likt ut hos nestemann i kjeden. Værre er det kanskje at den kunstneriske friheten du tar deg i Color gjøres på feil premisser, og den eneste som vil se innholdet slik du har tiltenkt det er deg selv.

Avhengig av hvor man arbeider kan det være mange mennesker involvert fra skyting til sending. Dersom skjermparken spriker i formidlingsevnen til de som jobber med innholdet, kan det føre til unødvendig arbeid og mulige feil i produksjonen.

Jobbes det på en skjerm med for lav metning, vil innholdet som produseres ha en tendens til å for mye farger og vise versa.

Om skjermen har for høy brightness kan det føre til at detaljrikdommen i nedre del av gråtoneskalaen blir borte når innholdet sendes videre. Er det satt for lavt, vil man risikere å redusere dynamikken i bildet unødvendig.

Feil fargetemperatur vil kunne føre til en overrepresentasjon av en fargetone. Ligger du f.eks over 7000K er det fare for å levere fra seg for varmt materiale. Ligger du eksempelvis under 6000K vil du risikere å justere for kaldt.

Kalibrering av skjermparken gir en trygghet på at andre ser bildet slik du har tenkt det, og det gir et bedre grunnlag for å oppdage feil.

Først justeres skjermen ved hjelp av en sdi/ hd-sdi testsignalgenerator. Fargetemperatur justeres ved hjelp av et coloriometer, metningen med gating funksjon om skjermen har det. Årsaken til at skjermen først bør kalibreres er at det da er mulig å oppdage avvik i software/signalvei. Deretter sjekkes signalveien og de ulike applikasjonene mot SMPTE og EBU standardene og eventuelle avvik kompenseres for i signalkilden.

Det er en god investering å få best mulig resultat ut av det utstyret man har tilgjengelig og har investert i. Alle som er involvert i film og TV produksjon fortjener å se det riktige bildet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar