mandag 12. oktober 2009

Hva er videokalibrering?

Målet med videokalibering er ganske enkelt å få bildet til å se ut som filmskaper og produsent har ment det. Det betyr at skjermen i stua i prinsippet skal gjengi bildet på samme måte som postproduksjonsmonitorene hos filmstudioene og TV-selskapene.

Både amerikanske SMTPE (Society of Motion Picture and Television Engineers) og europeiske EBU (European Broadcasting Union) har satt standarder på hva skjermene skal gjengi og hvordan.

Disse standardene legger føringer for hvor mye farge bildet skal ha, hvilken fargetemperatur det skal ha, hvordan bildet skal gjengi mørke og lyse nyanser (brightness og contrast), og den relative stigningen i lysutbytte fra mørkt til lyst (gamma).

Gjennom å bruke ulike testbilder og målesensorer, sammen med øyet, justeres disse instillingene til skjermen er så nærme disse standardene som mulig. Det er viktig at denne justeringen gjøres i omgivelsene som skjermen står i og med de kildene som skal benyttes (dekoder, BD, DVD etc) får å kompensere for lysforhold i rommet og eventuelle feil og farginger fra kildene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar