mandag 12. oktober 2009

Brightness

Brightness (eller sortnivå) innstillingen justerer de mørke nyansene i bildet og flytter innslagspunktet for gråtoneskalaen oppover og nedover. Denne instillingen er viktig både for den opplevde kontrasten og for detaljrikdommen i bildet. For høy brightness gir et utvasket bilde, for lav fører til at informasjon i nedre delen av gråtoneskalaen forsvinner. Det er ønskelig å stille brightness så lavt vi kan, mens man samtidig beholder all informasjon i bildet. Et klipp med en sort dress er et godt eksempel på dette.





Når brightness er riktig instillt kommer alle de mørke kontrastene i dressen klart frem, den ser sort ut, men sømmer og folder er synlige.







Er brightness satt for høyt blir bildet utvasket og blasst.

Settes brightness for lavt forsvinner folder og sømmer, og selv om det ser sort og fint ut, mangler mye informasjon fra bildet; det gror igjen i det sorte. Dette er et vanlig triks i butikken for at skjermen skal fremstå med tilsynelatende bedre sortnivå.







Hvor synlig dette innslagspunktet for sort er avhenger mye av lyset i rommet. Et lyst rom trenger å ha høyere brightness enn et mørkt rom. Ofte er TV sendinger via dekoder så mye komprimert at de trenger høyere brightness enn for eksempel en BD. Bruk de ulike "mode" instillingene i TV'en til forskjellige innstillinger for dag og natt.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar