mandag 12. oktober 2009

Den allmektige kontrasten

Kontrast innstillingen brukes til å justere hvitnivået i bildet. For lite kontrast gir et kjedelig og blasst bilde. For mye kontrast fører til at detaljer i de lyse partiene i bildet smelter sammen og man mister informasjon.


Riktig innstilling av kontrast
Finner du et klipp hvor noen har på seg en hvit skjorte er det et nyttig bilde for å justere kontrast.







Med riktig innstilt kontrast skal du kunne se rynker og folder i skjorten. Dette er en viktig del av detaljrikdommen i bildet.








Setter du derimot kontrastinstillingen for høyt, vil du se at detaljene i stoffet vil forsvinne og deler av skjorten blir bare hvite felt; det hvite blør over i hverandre. Du går dermed glipp av informasjon som skal være med i bildet.




Kontrasten er viktig for "trøkket" i bildet, så det er ønskelig å få ut så mye kontrast som mulig uten at det hvite blør ut.


Når det er sagt, påvirker kontrast instillingen utrolig mange aspekter ved bildegjengivelsen utover selve de lyse delene av bildet.


Kontrast og brightness
Kontrast innstillingen henger sammen med brightness innstillingen. Reduserer du kontrasten flyttes hvitnivået nedover og det påvirker gjengivelsen av de mørke delene av bildet; det begynner å gro igjen og brightness innstillingen bør flyttes nedover. Heves kontrasten flyttes h
vitnivået oppover og innslagspunktet for de mørke delene av bildet flyttes oppover og brightness innstillingen bør flyttes nedover. Brightness innstillingen påvirker ikke i samme grad kontrast innstillingen.


Kontrast og fargegjengivelse
Målet er at en farge skal "se lik ut" på tvers av gråtoneskalaen.





Det man vil oppdage når man beveger kontrastinnstillingen er at man av og til vil se at man får det vil kaller fargestikk i enkelte deler av gråtoneskalaen. Det vil si at blå, grønn eller rød, eller noen av sekundærfargene blir overrepresentert. Hvor mye dette gjør seg utslag varierer fra skjerm til skjerm og mellom de ulike displayteknologiene. Det betyr at dersom du vil ha en skjerm som gjengir farger korrekt, gjelder det å finne et kompromiss mellom så mye kontrast som mulig og et punkt der kontrasten gir en så uniform fargegjengivelse som mulig på tvers av gråtoneskalaen.


Når man ser alt dette under ett, er det ikke vanskelig å se at det oppgitte kontrasttallet for skjermen er en sannhet med sterke modifikasjoner.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar