mandag 19. oktober 2009

Fargerom og primærfarger

Fargerommet definerer yttergrensene av hvilke farger en skjerm gjengir eller skal gjengi. Fargerommet danner en trekant i CIE diagrammet der ytterpunktene defineres av primærfargene rødt, grønt og blått. I og med at disse tre fargene danner grunnlaget for alle andre farger som skjermen produserer, er det et tema at primærfargene er riktige.


I mangelen av standardisering finnes det flere fargerom, men de to mest vanlige er Rec. 601 for SD og Rec. 709 for HD materiale. Hovedforskjellen mellom de to er i hovedsak Lumakoeffisienten og primærfarger. Hva disse forskjellene resulterer i i praksis blir kanskje vel teknisk, men det fører til noe konverteringstrøbbel mellom de to. For de som vil lese mer, sjekk ut Wikipedia om Rec. 709 og Rec. 601.


Denne figuren viser HD fargerommet. Farger som ligger utenfor denne trekanten kan ikke skjermen gjengi. Målet er at skjermens primærfarger, ren rød, blå og grønn, skal være like de i Rec. 709. Er de ikke det (og det er de sjelden 100%), så vil det føre til forskyvninger i hvordan andre farger vises. På langt nær alle skjermer har justering av primærfarger tilgjengelig i menyene, og det er en grunn til det. Det å gjengi ytterpunktene av fargerommet iht standarden koster i form av lysutbytte, og ved å redusere litt på fargerommet kan man spare produksjonskostnader. Dermed er det heller ikke sikkert at skjermen er i stand til å gjengi riktige primærfarger, og dersom man justerer de kan det få følger for blant annet gamma. Men har du en høykvalitets skjerm eller projektor, er det mulig å justere disse med måleinstrumenter.


De riktige primærfargene for HD materiale er:
Rød : x0.64 y0.33
Grønn: x0.30 y0.6
Blå: x0.15 y0.06


Når dette ikke tillegges mere vekt fra presse og produsenter, kan det ses i sammenheng med oversikten i innlegget "hva er et bra bilde".  Film materiale inneholder sjelden svært mettede farger og store felt med farger, og feil i fargerommet er mest synlig her. Dernest er ikke det menneskelige øyet spesielt god på å sjeldne små unøyaktigheter i farge uten en visuell referanse tilstede. Når vi da i tillegg vet at de fleste skjermer leveres med både feil fargemetning og fargetemperatur, kommer dette ganske langt ned på listen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar